Vücutta Çıkan Sivilceler

Vücutta Çıkan Sivilceler

Dünya genelinde sıklıkla karşımıza çıkan sivilce problemi, günümüzde dünya nüfusunun yüzde onuna yakınını etkilediği için vücutta çıkan sivilceler konusunda çok çeşitli araştırmalar yapılarak etkin çözümler üretilmeye çalışılır. Siz de vücudunuzda çıkan sivilcelerin nasıl ve neden oluştuğunu, bunların neyin habercisi olabileceğini ve sivilcelerin giderilmesi için neler yapılması gerektiğini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

Bu tür sivilcelerin aklınıza gelmeyecek sayısız hastalığın ya da rahatsızlığın habercisi olabileceğini bilmeniz gerekir. Günümüzde gençlerden yetişkinlere kadar oldukça geniş bir yaş kitlesi tarafından şikâyetçi olunan sivilceler, kişilerde özgüven eksikliğine neden olabileceği gibi çok çeşitli rahatsızlıkların habercisi olduğunu da bilerek hareket etmeniz önemlidir. Bu nedenle bir an önce vücudunuzda çıkan sivilcelerin nedenini öğrenmelisiniz ve gerekli önlemleri alarak bunların azalmasını ve yenilerinin çıkmasını engellemek için doğru adımları atmalısınız. 

/vc_column_text]

Sivilce belirtileri

Vücutta Çıkan Sivilceler Neyin Belirtisi

Vücutta çıkan sivilceler neyin belirtisi olabilir endişesini taşıyorsanız oldukça geniş ve kapsamlı bir yanıt sizleri bekler çünkü bu tür cilt rahatsızlıkları sayısız rahatsızlığın nedeni olabileceği gibi yetersiz cilt bakımının bir sonucu olarak da karşınıza çıkabilir. Sırtta, yüzde, göğüste, omuzda ve vücudun diğer herhangi bir bölümünde oluşabilecek sivilceler, aslında çıktığı yere göre neyin belirtisi olduğunu büyük oranda gösterir. 

Ayrıca sivilcenin türü de oluşumunun nedenleri konusunda önemli ipuçları verir. Bu nedenle sivilcelerin yapısına dikkat edilerek akne oluşumuyla ilgili fikir edinilmesi mümkün olur. Örneğin; siyah noktalar daha çok cilt üzerindeki gözenekleri yağ, kir ya da ölü deri gibi unsurlarla tıkanması sonucu meydana gelir. 

Şayet bu bölgelerde bakteriyel bir atak söz konusu olursa siyah nokta iltihaplanır ve kabarcık haline gelir. Çok daha gelişen ve büyüyen siyah noktalar ise ağrılı kistik sivilcelere dönüşebilir. Tabi ki en kesin çözüm bir uzmana danışmak ve gerekli testleri yaptırarak konuyla ilgili net bilgi almak olur.

Sivilce neden olur?

Vücutta Çıkan Sivilceler Neden Olur?

Vücutta çıkan sivilceler neden olur diye merak ediyorsanız bu sorunun bir veya iki farklı cevabı olmadığını bilmeniz gerekir. Günümüzde sayısız kişinin problemleri arasında yer alan sivilceler, vücudun çok çeşitli alanlarında birbirinden farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bunların yapıları ve büyüklükleri de oluşum nedenlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. 

Sıklıkla karşımıza çıkan ve fazlasıyla sinir bozucu olan bu cilt sorununun en yaygın nedenleri ise şu şekildedir:

  • Erkeklik hormonu olarak bilinen androjenin fazla salgılanması sebum üretimini artırarak sivilce oluşumuna neden olur. 
  • Sivilce oluşumunun en yaygın nedenlerinden biri de genetik yatkınlıktır. Bu nedenle ailesinde sivilce sorunu olan kişilerde aynı cilt problemlerinin olması yüksek ihtimaldir. 
  • Her rahatsızlığın temel nedenlerinden biri olan stres, sivilce oluşumunun da önemli bir tetikleyicisi olabilir. Hem erkeklik hormonunu hem de sebum üretimini artıran stres, iki farklı şekilde sivilce oluşumuna yol açabilir. 
  • Bu tür cilt sorunlarında beslenme alışkanlığı da büyük önem taşır. Örneğin;
    • Fazla şeker tüketimi yağ bezlerinin gereğinden fazla yağ üretmesine neden olur. 
    • Ayrıca yağlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi de sivilce riskini artırabilir. Deri iltihaplanmasını tetikleyen yağlı yiyecekler, sivilce oluşumunun temel nedenleri arasında yer alır. 
    • A, B2 ve B6 vitaminlerinin vücuda yeterince alınmaması ise ölü derilerin dökülüp atılmasını güçleştirir. Bu da cildin nefes almasının önüne geçer ve akne oluşumuna yol açar. 
  • Mevsim koşulları da sivilce oluşumunu etkileyen unsurlardandır. Hava sıcaklığı doğrudan kan dolaşımı hızını etkiler ve sebum üretimini artırır. Bu da akne oluşumuna yol açar. 

Akne tedavisi

Vücutta Çıkan Sivilceler İçin Ne Yapmalı?

Sivilce problemiyle karşı karşıya kalanlar arasında gündeme gelen sorulardan biri de vücutta çıkan sivilceler için ne yapılmalı olur. Bu tür sivilcelerin vücudun neresinde, hangi şekilde ve ne sıklıkla çıktığına bağlı olarak sivilcelerin tedavi süreci değişiklik gösterir. Bununla birlikte genel olarak oluşan sivilcelerin bir an önce iyileşmesi ve yenilerinin çıkmaması için yapılması gerekenler benzerlik gösterir. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Her gün düzenli olarak cildinizi hafif sabunlu suyla temizleyin. 
  • Özellikle terlediğiniz zaman ilk fırsatta duş almaya özen gösterin.
  • Saçınızın yüzünüze ve vücudunuzun diğer bölümlerine sürekli temas etmesini engelleyin.
  • Makyaj malzemesi alırken su bazlı seçeneklere yönelin. 
  • Rahat ve geniş kıyafetleri tercih ederek cildinizin nefes almasına imkan tanıyın. 
  • Mevcut sivilcelerinizle oynamayın ya da onları patlatmayın.
  • Cildinizi tahriş edebilecek ürünlerin kullanımından kaçının. 
  • Güneş ışığına uzun süre boyunca maruz kalmamaya çalışın ve cildinize uygun bir güneş koruyucu kullanın.

Sivilce tedavisi

Vücutta Çıkan Sivilceler Nasıl Geçer?

Vücutta çıkan sivilceler nasıl geçer sorusunun en temel cevabı öncelikle sivilce oluşumunun nedenini öğrenmek olur. Bunun için bir uzman desteği almanız doğru olur. Bunun dışında mevcut sivilceleriniz için aşağıda belirttiğimiz hususlara dikkat edebilirsiniz:

  • Cildinizi temizlerken ovalama ve keseleme işlemlerinden kaçınmanız gerekir. 
  • Tonik kullanacağınız zaman alkol oranı yüksek olan seçeneklerden kaçınmanız doğru olur. 
  • Cildinizde bulunan sivilcenin oluşumuna neden olan mikropların yağ kanalına girmesi sorun yaratır. Bu nedenle cildinize fazla dokunmanız ve yüzünüzle oynamanız istenmeyen sonuçlara neden olabilir. 
  • Cildinizdeki sivilcelerle oynamamanız gerekir. Elinizle ya da herhangi bir araçla bunlara dokunmamaya özen göstermelisiniz. 
  • Egzersiz sonrası duş almaya özen göstermeniz önemlidir. 
  • Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya özen göstermeniz faydalı olabilir. 
  • Sivilce tedavisi uzun soluklu olduğu için sabırlı olmaya özen göstermelisiniz.

Sivilce tedavi yöntemleri

Vücutta Çıkan Sivilceler ve Çözümleri

Ciltteki gözeneklerin kir, ölü deri, yağ gibi unsurlarla tıkanması sonucu vücutta çıkan sivilceler ve çözümleri için günümüzde pek çok yöntem bulunur. Bu noktada doğal ve bitkisel yöntemlerden yararlanabileceğiniz gibi, sivilce oluşumuna özel olarak hazırlanmış medikal içerikli losyonlardan da faydalanabilirsiniz. Green Peel bu anlamda yaptırılan bakımlardan biridir.

Aşırı aktif yağ bezleri, hormonal dengesizlikler, stres, kötü beslenme ya da ilaç kullanımı gibi nedenlerle oluşan sivilcelerden kurtulmak için evde yararlanabileceğiniz yöntemlerin başında limon kullanımı gelir. Limon bakterileri öldürmeye yarayan içeriğiyle antibakteriyel özelliktedir. Ayrıca ev ortamında çok çeşitli kürler de hazırlanabilir. 

Günümüzde çok sayıda sivilce kremi bulunur. Bunların mümkün olan en kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlayan kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra medikal seçenekler de bulunur. 

İltihaplı Sivilce

İltihaplı Sivilceler

Vücutta çıkan iltihaplı sivilceler birçok kişi için baş belası olur. Bu da ister istemez onları etkili çözüm arayışına yönlendirir. Vücutta aşırı miktarda sebum üretildiğinde sebum ölü deri hücreleri ile karışır ve gözenekleri tıkar. Bu da bakteri oluşuma yol açarak iltihaplı sivilcenin ortaya çıkmasına yol açabilir. 

Bu tür iltihaplı sivilcelerin tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde iltihap oranı artabilir ve kalıcı yaralar ortaya çıkabilir. Böyle zamanlarda bir dermatolog desteği almak doğru olur. Uzman tavsiyesiyle tedavi sürecinde reçeteli ya da reçetesiz ilaçlardan yararlanılabilir. Başlıca tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

  • Reçetesiz sivilce ilaçları
    • Benzoil peroksit
    • Salisilik asit
  • Reçeteli sivilce ilaçları
    • Topikal retinoidler
    • İzotretinoin
    • Oral antibiyotikler
    • Topikal antibiyotikler

Büyük sivilceler

Büyük Sivilceler

Vücutta çıkan büyük sivilceler oldukça can sıkıcı olabilir. Bunların bazıları iltihaplı akneler olarak karşımıza çıkarken bazıları da ağrılı kör sivilce şeklinde oluşabilir. Fazla yağlı gıdaları tüketme, yeterince sıvı almama, ilaç kullanımı, karaciğerde yağlanma, düzensiz beslenme, deri ve dokularda tahriş, gazlı içecek tüketimi gibi birçok faktör büyük sivilcelerin oluşma sebeplerindendir. 

Bu tür sivilcelerin geçmesi için alanında uzman bir hekimden profesyonel destek alınması, sivilce oluşumunun nedeninin belirlenmesi ve bu nedenlere bağlı olarak tedavi sürecine geçilmesi gerekir. Bu süreçte vücudun temizliğine ve bakımına da özen gösterilmesi gerekir. 

Kaşıntılı Sivilceler

Kaşıntılı Sivilceler

Vücutta çıkan kaşıntılı sivilceler, rahatsız edici olduğu için oldukça merak edilen konular arasında yer alır. Vücutta kaşıntıya neden olan sivilcelerdeki kaşıntı şiddetini etkileyen unsurlar da bulunur. Bunların başında da;

  • Stres,
  • Terleme,
  • Fiziksel aktivite,
  • Yorgunluk,
  • Sıcak,
  • Tüketilen gıda çeşitleri gelir. 

Bu tür aknelerin tedavisinde kaşıntının şiddeti ve nedeni büyük önem taşır. Alanında uzman ve deneyimli bir doktordan destek alarak süreci iyileştirebilir ve en kısa sürede bu tarz sorunlardan kurtulabilirsiniz. Tedavi sürecinde stresten uzak durmanız, beslenmeniz özen göstermeniz, düzenli olarak vücut temizliğinizi yapmanız, cildinize uygun bakım ürünlerini kullanmanız da büyük önem taşır. 

Kırmızı Sivilce

Kırmızı Sivilceler

Vücutta çıkan kırmızı sivilceler bazen bizi korkutabilir. Peki, bu tür kırmızı sivilceler neden oluşur? Genellikle gözeneklerin iltihaplanması sonucu oluşan bu tür akneler, zamanla daha da kötüleşerek cildin dokusunda tahrişlere neden olabilir. Bunun sonucunda da irin oluşumu, şişlik gibi durumlar fazlasıyla kendini belli eder. 

Kırmızı sivilceler büyük boyutta olabileceğini gibi oldukça küçük boyutlarda da ortaya çıkabilir. Bu tür sivilcelerin oluşumu fark edildiğinde cildi mümkün olduğunca temiz tutmak ve bunları kesinlikle patlatmamak gerekir. Kırmızı sivilceler dokunulmadığı sürece derin bir lezyon oluşturmaz ve iz bırakmadan çabucak iyileşir. Ancak tedavisi doğru yapılmayan veya patlatılan kırmızı sivilceler gelişerek çok daha ciddi bir akne türü olan sarı sivilceye dönüşebilir. 

Küçük Sivilceler

Küçük Sivilceler

Vücutta çıkan küçük sivilceler, ufak boyutta olmasına rağmen oldukça rahatsız edici hale gelebilir. Bu tür ufak çaplı akneler genellikle cildin yüzeyindeki gözenekler tıkandığında ortaya çıkar. Bu da özellikle yağ bezlerinin gereğinden fazla yağ salgılaması sonucu oluşur. Böyle durumlarda yüzünüzle oynamak yerine cildinizi her daim temiz tutmanız ve bakteri oluşumunu engellemeniz doğru olur. 

Küçük küçük sivilcelerin çıkmasına neden olan birçok faktör olabilir. Düzenli cilt temizliği yapmamak, stres yapmak, aşırı yağlı ve tatlı gıdalar tüketmek, güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, yapılan makyajı temizlememek gibi faktörler bu tarz aknelerin oluşmasına zemin hazırlar. Doğru tedavi yöntemlerinden yararlanarak cildinizdeki küçük aknelerden korunabilirsiniz.

Yazın çıkan sivilceler

Yazın Vücutta Çıkan Sivilceler

Yazın vücutta çıkan sivilceler eğlenceli geçebilecek bu sıcak günlerin kâbusu haline gelebilir. Bu tür sivilceler yüzünden istediğiniz kıyafeti giymekte ve istediğiniz ortamlara girmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Çok daha özgüvenli olmak adına bu tarz aknelerin oluşumunu engellemeniz önemlidir. 

Özellikle sıcak yaz aylarında ister istemez terleriz. Bu durum da sivilcelerin artmasına neden olabilir. Ayrıca cildin korunmadan güneş ışınlarına maruz kalması da sivilce oluşumunun başlıca nedenlerindendir. Bu yüzden mümkün olduğunca temizlenmek, terleme durumlarında duş almak ve cilt tipine uygun bir güneş kremi kullanmak gerekir. 

Sırt ve Omuzda Neden Sivilce Çıkar?

Sırt ve omuzda çıkan sivilcelerin temel nedeni cilt üzerinde bakterilerin oluşması ve gözeneklerin tıkanması olur. Bu nedenle cildin temizliğine özen gösterilmesi önemlidir.

Stresten Nerelerde Sivilce Çıkar?

Stres sonucu oluşan sivilceler özellikle T bölgesinde ortaya çıkar. Bu sivilceler sürekli olarak kendini tekrarlamaya da meyilli olur.

Sırttaki Sivilce İzleri Geçer mi?

Sırttaki sivilce izlerinin geçmesi için tedavi görmek gerekebilir. Özellikle yeni nesil teknolojiler arasında yer alan thulium lazer sisteminden yararlanılması mümkündür.

Sivilceyi Hangi Organ Yapar?

Sivilce deri altında yağ üreten bezlerin ve kıl köklerinin tıkanması sonucu oluşur. Ayrıca vücuttaki sebum üretiminin fazla olması da sivilce oluşumunu tetikler.

Vücutta Çıkan Sivilceler Ne Anlatıyor?

Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.

Vücuttaki Sivilce Lekeleri Nasıl Yok Edilir?

Vücuttaki sivilce lekelerinin yok edilebilmesi için birçok yöntemden yararlanılır. Eğer lekeler yoğun değilse krem ve losyon gibi medikal içerikli seçeneklerden yararlanabilirsiniz. Ancak lekelerin yoğunluğu fazla ise thulium lazer yöntemi gibi yenilikçi leke tedavisi uygulamalarından yararlanılması gerekir.

Önceki Yazı
Alexandrite Epilasyon
Sonraki Yazı
Ankara Güzellik Merkezi

Bu site ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, sağlık hizmeti vermemektedir. Sitedeki bilgiler hiç bir şekilde hastaların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.Tanı ve tedavi mutlak bir doktor tarafından yapılması gereken son derece ciddi işlemlerdir.

Kampanyalardan Haberdar Olun

Tüm Hakları Saklıdır.