Nasır

Nasır, genelde ayak yapısına uygun olmayan ayakkabıların giyilmesi sebebiyle ayağın kemikli bölgelerinde meydana gelir. Sürekli olarak sürtünme ve basınca maruz kalan bölgelerde oluşan bir cilt hastalığıdır. Her ne kadar genellikle ayaklarda oluşsa da sürekli elini kullanan kişilerde de aynı sebeple oluşabilir. 

Nasıl oluşan bölgeler başlangıç seviyesinde ağrıya sebep olmadığı için hastalar tarafından önemsenmez. Ancak zamanla büyüme ve sertleşmeye bağlı olarak ağrıya sebep olur. Nasır büyüdükçe tedavi süreci de aynı oranda zor ve uzun olacağı için başlangıcından itibaren tedavi edilmesi daha kolay ve ağrısız olur. 

Doğru ayakkabı kullanmamak, ayağın sürekli terlemesi, uzun süre ayakta durmak gibi sebeplerle oluşan nasırların birçok farklı şekli ve çeşidi vardır. Bu sebeple oluşmaya başladığı anda tedavi edilmesi hem acısız hem de kolay olacağı için fark edildiği anda bir uzmana danışmak gerekir. Böylece doğru tedavi yöntemini belirleyip kolayca nasır probleminizden kurtulabilirsiniz. Nasırlarınızdan kurtulmak için tek yapmanız gerek şey bizi arayarak randevu almak olacaktır.

Nasır Nedir, Nasıl Oluşur?

Belli bir baskı veya sürekli sürtünme sonucunda deri, altındaki canlı dokuyu korumak amacı ile zamanla kalınlaşır. Ortaya çıkan bu kitleye de nasır denilir. Kalınlaşan bu kısım derinin en üst tabakasındaki ölü kısımdır. Nasır oluşumuna erken müdahale edilmezse, bu kalınlaşma gittikçe büyür ve derinleşir. Bu tabaka sinirleri barındıran alttaki dokulara ulaşarak ciddi şekilde ağrılara neden olurken, hareket kısıtlamasına da neden olur. Her yaştan herkeste görülür.

Nasırın oluşma sebepleri arasında basınç, ayak kemik çıkıntıları veya travmalar yer alır.

Nasırın oluşma nedenlerinin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çok sıkı veya çok bol ayakkabı giymek,
  • Sürekli yüksek topuklu ayakkabı giymek,
  • Uzun süre ayakkabı giymek,
  • Eğri basmak, düz tabanlık veya topuk dikeni olması,
  • Obezite,
  • Uzun süre ayakta kalmak,
  • Çok uzun yürümek veya koşmak,
  • Sanayide, inşaat veya tarım gibi ağır iş gerektiren bir sektörde çalışmak,
  • Postür bozukluğu olmak,
  • Sıkan veya sürten aksesuarlar kullanmak,
  • Sürekli ellerle iş yapmak,
  • Halter, kürek tarzında sporlar yapmak,
  • Gitar, keman gibi telli çalgılar çalmak,
  • Ayak parmaklarının birbirine baskı uygulaması, bunlardan bazılarıdır.

Nasır En Çok Hangi Bölgelerde Görülür?

Genellikle kemikli bölgelerde görülebilen bu cilt hastalığı her ne kadar çoğunlukla ayaklarda olsa da ellerde, dirseklerde veya dizlerde de oluşabilir. Düzenli olarak baskıya ve sürtünmeye maruz kalan ayaklarda ve ellerde oluşabilen nasır, parmak aralarında ve parmak üstlerinde de görülebilir. 

Başlıca sebepleri arasında doğru ayakkabı kullanmamak gelse de ellerde oluşan nasırların sebebi güç gerektiren işler yapılmasıdır. Sürtünme sebebiyle ellerin ya da ayakların üzerindeki deriler bir müddet sonra kalınlaşır ve yayılmaya başlar. Bu durumda nasır oluşması kaçınılmazdır. Bir uzman yardımıyla kolayca nasırlı bölgelerin tedavisi yapılabileceği gibi düzenli bakım ile bu sorunların önüne geçebilirsiniz. Doğru ayakkabı kullanmak nasır probleminin önüne geçmedeki en önemli yöntemdir.

Benzer Yazı: Batık Tırnak

Nasır Çeşitleri Nelerdir?

Sert, yumuşak ve tohum nasır olarak adlandırılan üç farklı çeşidi bulunur. Sert nasır, genellikle ayak tabanında görülen bir çeşittir. Derin bir köke sahip olması sebebiyle ağrı ve acıya neden olur. Bunun yanı sıra bazı durumlarda çevre dokularında iltihap görülebildiği gibi ölü derinlerin kalınlaşması sebebiyle kalın bir tabakaya dönüşür. 

İleri seviyelerde oldukça ağrı ve acıya sebep olabileceği için fark edildiği anda tedaviye başlanmalıdır. Yumuşak nasır ise 1-4 cm aralığında, kızarık ve hassas türdür. Sert nasır türüne göre ağrı ve acısı hafiftir. Genelde ayak ve el ayaklarda görülürken sert nasır türüne göre daha az tabakalı ölü deri bulunur. Düzenli bakım sayesinde evde kolaylıkla tedavi edilebilen bir nasır türüdür. Tohum nasır ise topuk kısmının yan ve arkalarında görülür. Yine yumuşak türde olduğu gibi düzenli bakım ile kolayca giderilebilir. Genellikle ağrı ve acı hissedilmeyen bir türdür. Yine de tüm nasırlarda fark edildiği andan itibaren tedavi ve bakımının yapılması oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir: İğneli Epilasyon

Nasıl Belirtileri Nelerdir?

Nasır ilk oluşumunda fazla rahatsızlık vermeyebilir. Ancak üstündeki deri kalınlaştıkça ve ilerledikçe alttaki sinirlere baskı yapacağından kendini sürekli hissettirmeye başlar. Nasırın bazı belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Deride kalınlaşma,
  • Deride sertleşme,
  • Bej, gri, kahverengi veya sarı tonlarından sertleşmiş deri kitlesi oluşumu,
  • Artan ağrı hissi,
  • Nasır büyüdükçe renginin değişmesi,
  • Nasırın etrafının şişmesi veya kızarması,
  • Nasırın üzerindeki baskı kalkınca ağrının kaybolması,
  • Bazı durumlarda nasırların ortasında sert ve konik bir oluşum olması,
  • Bazı durumlarda nasıra bastırıldığında artan ağrı hissedilmesi, şeklindedir.

Profesyonel el ve ayak bakımları işlemlerinin yaptırılması nasırın oluşmasının önüne geçecektir.

Profesyonel Nasır Bakımı Nasıl Yapılır?

Nasır bakımı özellikle cilt bakımı uygulamalarında sıklıkla yapılan işlemlerdir. Bu işlemi bu alanda uzmanlaşmış kişilerden almak başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Nasır tedavisinde ilk aşama nasırın analizinin yapılmasıdır. Sonrasında ise belli teknik ve uygulamalar ile nasırlardan kurtulmaya yönelik bakım uygulamalarına başlanır. Nasır tek seferde alınmaz. Çünkü bu tarz bir uygulamada nasırın aynı bölgede tekrar oluşmasına ve bu seferde de daha fazla derinin kalınlaşmış olarak oluşmasına neden olur. Çünkü vücut bu tarz bir travmaya karşı savunmasını artıracaktır. Bu bölge doğru aralıklar ile ve katman katman dikkatlice temizlenmelidir.

Yapılan tedavi işleminden sonra gerekirse podolog tarafından koruma aparatları ya da ortezler kullanılır. Temizlenen nasır bölgesinin sürtünmeden korunması önemlidir. Bazı durumlarda nasırın çok derine inmesi gibi durumda nasır ameliyatları yapılır. Uzman doktorların eşliğinde nasır cerrahi yöntemler ile alınır. Bu açıdan nasır oluşmadan önce önlemini almak sonrasında oluşacak durumların önüne geçmek için en önemli şarttır.

Nasır Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sert nasır türünde kesinlikle bir uzmana başvurmak gerekse de diğer nasır türlerinde evde bakım yapılabilir. Ağrısı için aspirin tedavisi önerilir. Aspirin nasır üzerindeki sertleşen dokuyu yumuşatırken ağrının azalmasına da yardımcı olur. Bu tedavide 5-6 adet aspirin toz haline getirildikten sonra yarım tatlı kaşığı limon suyu ile macun kıvamına getirilir. Bu karışım nasırlı bölgeye uygulanarak 10-15 dakika kadar sıcak bir havlu alında bekletilir. Bu işlemin ardından ponza taşı uygulaması ile üzerindeki ölü tabaka temizlenerek hasarlı bölgenin biraz olsun rahatlaması sağlanır. Bir diğer yöntem ise kuru papatyadır. Kurutulmuş papatyaları kaynayıp dinlenmiş bir suyun içerisine atıp papatyaların açılmasını bekledikten sonra yaklaşık yarım saat bu su içerisinde nasırlı bölgenin bekletilmesi de ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Bir başka yöntem ise ananas ya da domates kabuklarının bandaj halde bir gece nasırlı bölgede bekletilmesidir. Bu gıdalar asit bazlı olduğu için doğal bir şekilde nasırlı yüzeyin kimyasal reaksiyonlarla parçalanması sağlanır. Aynı şekilde beyaz sirke ve limon karışımı da bu kimyasal tepkimeyi sağlayacağı için etkili yöntemlerden biridir. Bunlar geçici uygulamalar olduğu için kesin çözüm vakit kaybetmeden tedaviye başlamaktır. Ne kadar kısa sürede tedavisi yapılırsa o kadar hızlı bir şekilde çözüme ulaşılır.

İlginizi Çekebilir:  Ankara Protez Tırnak

Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nasır, tedavisi olan bir cilt hastalığıdır. Özellikle başlangıç aşamasında olan nasırlar evde düzenli bakım ile kolayca tedavi edilebilir. Her banyo sonrasında yumuşamış nasırlı bölgenin üzerindeki ölü derinin ponza taşı yardımı ile alınması en basit ve etkili uygulamalardan biridir. Düzenli kullanım ile nasır büyük ölçüde tedavi edilebilir. Bu yöntemin haricinde eczanelerde satılan nasır bantları da oldukça etkili yöntemler arasındadır. Salisilik asit ve trikloroasetik asit içeren bu bantlar kimyasal etkileri sayesinde nasırın üzerindeki ölü derinin parçalanmasını sağlar. Bu bandın düzenli kullanımı ile nasırdan kurtulmak mümkündür. Bu uygulama sonrasında ya da esnasında herhangi bir reaksiyon fark edildiği takdirde bandı kullanmayı bırakarak bir hekime danışmanız gerekir. Evde uygulanabilen birçok nasır tedavisi vardır. Bunlardan bir tanesi de beyaz sirke ve limon karışımıdır. Nasır kalemi ve nasır bandında olduğu gibi beyaz sirke ve limon içerisinde de asit bulunur. Doğal bir karışım olmasının yanı sıra içerisindeki asitler sebebiyle nasır üzerindeki ölü derinin parçalanması sağlanır. Bu iki malzemenin karıştırılarak nasırlı bölgenin ovulması işlemine dayansa da oldukça kolay ve etkili bir yöntemdir. Karışım sürülüp ovulduktan sonra ölü derinin parçalanması için bandaj ile bir gün boyunca bekletilmesi gerekir. Tüm bu uygulamalar sonrasında cildin nem ihtiyacı için düzenli olarak krem, losyon ya da yağ kullanmak gerekir.

Nasır Yazıları

Dudak Bakımı

Gül Suyu Faydaları

El Masajı

Ankara İğneli Epilasyon

NASIR HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Vücudun hangi bölgede en sıklıkla nasır görülür?

Nasır; el parmak uçları, avuç içleri, parmak boğumlarında, ayak altları ve topuklarında, ayak parmak arasında veya dış yüzlerinde, dirseklerde, dizlerde bazen de omuzlarda görülür.

Siğil nasıl oluşur, nasırdan nasıl ayırt edilir?

HPV, sıklıkla el ve ayak bölgesine yerleşir ve buralarda siğil oluşmasına neden olur. Ayakta oluşan siğiller ise sıklıkla da nasır ile karıştırılır. Siğil uzun süre tedavi edilmezse derinin içine gömülür ve üzerinde de nasır benzeri bir kitle oluşur. Bu ikisini ayırt etmek için bu oluşumun üstü uzman doktor tarafından kazınmalıdır. Kazınma sonrasında küçük siyah noktacıklar ortaya çıkar ve biraz da kazanırsa küçük kanamalar oluşur. Nasır kazındığında ise altta temiz deri görülür.

Nasır ağrıya sebep olur mu?

Nasırlar çok ciddi ağrılara sebep olur. Direkt nasıra bağlı ağrıların yanı sıra dolaylı olarak da nasır ağrıya sebep olabilir.

Nasırın tekrarlamaması için ne yapmak gerekir?

Ayaklarda oluşan nasırlar için en etkili önlem ayak yapısına uygun ayakkabı kullanmaktır. Bunun haricinde sürekli kapalı kalan ayakların her gün yıkanması, temizlenmesi ve rutin bakımlarının yapılması gerekir. Ellerde oluşan nasır için de aynı şekilde düzenli bakımının yapılması yeterli olur. Temizlik ve düzenli nemlendirme sayesinde deri yüzeyinde sertleşme oluşmayacağı için nasır da tekrarlanmamış olur.

Nasır bulaşıcı mıdır?

Değildir. Nasırın oluşma sebebi mikrop değildir. Ancak ayak bölgesinde oluşan siğiller ise çok bulaşıcıdır.

Topuklarda olan nasır çatlağa dönüşür mü?

Nasırlar tedavi edilmezse deriyi kurutur ve derin çatlakların oluşmasına neden olur. Daha ileri durumlarda da ağrıların yanı sıra bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar ortaya çıkar

Nasırı kopartmak, kanatmak veya yakmak doğru mudur?

Yanlış nasır bakımı ya da tedavisi istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. İltihaptan, kronik enfeksiyonlara, rahatsız edici ağrılardan kalıcı yara izlerine kadar ağır sonuçları olabilir.

Nasır bandı ne işe yarar?

Nasır bandının içinde bulunan salisilik asit ve trikloroasetik asit sayesinde nasırlı bölgenin üzerindeki ölü derinin düzenli olarak parçalanarak atılması sağlanır. Bu sayede düzenli kullanımda nasır tedavisi uygulanmış olur. Kimyasal tepkime sonucunda ölü deri çarpalanarak pul pul döküldüğü için nasırın iyileşmesi sağlanır. Ancak nasır bantları ile nasırın ortadan kalkması her zaman mümkün olmaz ve yeniden aynı noktada oluşabilir.