Akne Bakımı

Yaygın bir cilt rahatsızlığı olan aknelerde, özellikle akne bakımı için günlük kişisel bakım rutinlerinden daha fazlasına ihtiyaç duyulur. Cildin gözeneklerinin sebum, bakteri veya ölü deri hücreleri nedeniyle tıkanmasına akne denir. Bu tıkanıklıklar sivilce, nodül, siyah nokta, beyaz nokta şeklinde ortaya çıkabilir. 

Genetik yapı, hormon seviyelerinin dalgalanması, stres ya da yüksek nem ve yağlı kişisel bakım ürünleri kullanmak gibi farklı birçok neden bağlı olarak akneler oluşabilir. Akne çok sık rastlanılan bir cilt rahatsızlığı olarak yüzde, alında, olabildiği gibi göğüste, omuzlarda veya sırtın üst kısmında ortaya çıkabilir.

Günümüzde 11 ile 30 yaş arasındaki insanların neredeyse %80’inin hayatının bir döneminde sivilce sorunundan etkilendiği belirlenmiştir . En yaygın cilt rahatsızlığı aknedir. Uzman dermatologlar tarafından medikal cilt bakımı yaptırmak akne sorununa en etkili çözümdür.

Akne Nasıl Oluşur?

Yüz bölgesinin sağlıklı, güzel, parlak, bakımlı ve kusursuz görünmesi neredeyse herkes için önemlidir. Bu yüzden her gün düzenli olarak yüz temizliği ve bakımı için belirli bir süre ayırmak gerekir. Ciltte sağlıklı kalabilmek için çeşitli faaliyetlerde bulunur. Bunlardan bir tanesi de sebum (yağ bezelerimizin ürettiği doğal cilt yağı) üretimidir. Yağ bezelerinin ürettiği sebum düzenli olarak cildin gözeneklerinden dışarı atılır.

Normal süreçte vücut bu işlemi dış müdahaleye gerek duymaksızın kendi gerçekleştirir. Fakat bazı durumlarda sebum üretimi yapan kanallar tıkanarak şişer. Cildin orta tabakasında artan sebum üretimi, gözeneklerin tıkanmasının sonucu olarak komedon (siyah nokta) oluşmasına neden olur. Sonrasında bakteriler komedonları istila ederek iltihabi reaksiyon geliştirir ve akne olarak kendini gösterir. Vücudun akneyi kendi başına atması mümkün değildir. Bu yüzden dış müdahale olarak cilt bakımı yöntemlerine gereksinim duyulur.

Akneler genel olarak ergenlik çağında hormon değişikliğine bağlı olarak başlar ve oluşumu orta yaşlara kadar sürebilir. Aknelere en çok; yüz, kol, göğüs ve sırt bölgesinde rastlanır. Kadınlarda görülme oranı erkeklerdeki görülme oranından daha azdır. Yaşam kalitesini düşüren aknelerden kurtulmanın ve ihtiyacınız olan diğer bakım uygulamaları için deneyimli ekibimizden destek alabilirsiniz.

Liposuction

Akne Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt yüzeyindeki küçük gözeneklerin tıkanmasından oluşan akne bakımı gözeneklerin tıkanmasını önlemek gerekir. Cildin doğal yağları ve ölü hücrelerin karışımıyla gelişen bu tıkanmalara komedon denir. En fazla ergenlerde ve gençlerde görülse de herkes akne sorunu yaşayabilir. 

Kişisel bakımda akne ile mücadele için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Cildinizi yumuşak ve kurutmayan bir sabunla nazikçe yıkayın.
  • Her gün sabah ve akşam yüzünüzü sabunla temizleyin.
  • Yüzünüzde makyaj ya da başka kirlerin kalmamasına özen gösterin.
  • Cildiniz yağlıysa ve akneye meyilli ise daha özel temizlik ürünleri kullanın.
  • Cildinizi ovmaktan veya tekrar tekrar yıkamaktan kaçının.
  • Saçlarınız yağlıysa her gün şampuanlayın.
  • Saçınızı yüzünüzden uzak tutmak için saçınızı tarayın veya geri çekin.
  • Cildi çok kurutan tonerler kullanmaktan kaçının.
  • Yağ bazlı kozmetikler kullanmamaya dikkat edin.
  • Su bazlı veya “komedojenik olmayan” nemlendirici krem tercih edin.
  • Sivilceleri sıkmayın, çizmeyin, çekmeyin veya ovalamayın.

Dikkat edeceğiniz birkaç önemli nokta ile aknelerin önüne geçebilirsiniz. Ancak uzun süreli geçmeyen durumlarda mutlaka uzmanlara danışılması önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Leke Bakımı

Akne Türleri ve Oluşma Nedenleri Nedir?

Aknelerin oluşumunda hormon değişikliğinin yanı sıra; genetik aktarım, beslenme, çevresel faktörler, ilaçlar, yağlı cilt ve kalitesiz kozmetik ürünlerin etkisi vardır. Akne sadece kozmetik bir problem değildir. Şiddetli akne vakaları bazı sağlık sorunlarının beraberinde görülür. Kızlarda menstrüasyon döngüsü düzensizliği, aşırı tüylenme, yumurtalık kistleri ve tip 2 diyabet olabilir. Her aknenin farklı oluşma sebepleri vardır.

Beyaz uçlu akneler: İltihaplı değildir ve yumru şeklinde görünürler. Ölü cilt hücrelerinin gözenekleri tıkaması, kir ve sebumlar nedeniyle oluşurlar. İyileştirmek için cilt temizliğine maksimum düzeyde dikkat edilmeli ve akne sıkılmamalıdır.

Siyah noktalar: Genişleyen gözeneklerde makyaj kalıntısı, yağ ve kir birikmesi ile oluşur. Düzenli cilt temizliği ve doğal maskeler yardımıyla kurtulmanız mümkündür.

Papüller: Küçük, kabarık ve hassas çıkıntılar olarak ciltte görünürler. Nedenleri arasında; egzama, alerjik reaksiyon ve cilt enfeksiyonu olabilir.

Püstüller: Papüllerden daha da küçük yapıları vardır. İltihaplanma görülür, çevreleri kırmızı renkli ve oldukça hassatırlar. Gıda ve çevresel alerjenlere karşı oluşan reaksiyon, zehirli böcek ısırıkları ve ölü hücreler ile sebumun gözenekleri tıkaması püstül oluşumunun nedenleri arasında yer alır.

Nodül: İltihaplı, ağrılı ve sert yapıya sahip olup, cildin derinlerinde yer alır. Tıkanmış gözeneklerin cilt yüzeyi altında bulunan hücre ve dokulara zarar vermesinden dolayı oluşur. İyileşmeleri zaman alabilir.

Kistler: Püstüllerin enfekte olmasına bağlı olarak ağrılı olmaya başlarlar. Dışarıdan rahatlıkla görülebilmelerine rağmen, derinin oldukça altında yer alan iltihaplı ve büyük oluşumlardır.

Erişkin Aknesi

Akne bakımı hayat boyu her yaşta dikkat edilmesi gereken bir konudur. Genellikle akneler ergenlik ve genç yetişkinlik zamanlarında aktif hale gelen androjen hormonları sebebi ile ortaya çıkan hormonal bir durum olarak bilinir. Ama hayatın her döneminde erişkinlerde akne sorunu yaşayabilir.

Öncelikle akneye neden olan sorunların belirlenmesi önemlidir. Böylece akne sorunu için doğru tedavi yöntemleri belirlenebilir. Erişkinlerde akne nedenleri çok çeşitli olabilir. Ancak büyük ölçüde erişkin akne sorununa yol açan nedenler şunlardır:

  • Hava kirliliği, yüksek nem ve bazı hava koşulları
  • Yağlı kişisel bakım ürünleri kullanmak
  • Yağ düzeyinin yüksek olduğu bir yerde çalışmak
  • Kortizol hormonunu arttıran stres yaşamak
  • Genetik nedenlerden akneye yatkın olmak
  • Akneye neden olabilecek bazı ilaçlar kullanmak
  • Kadınların regl dönemindeki dalgalanan hormon seviyeleri
Erişkin Aknesi
Ergen Aknesi

Ergen Aknesi

Ergenlikte aktif hale gelen androjen hormonları akne bakımını daha önemli hale getirir. Genellikle ergenlik dönemindeki gençler hormonal değişiklikler nedeniyle akne sorunu yaşar. 

Yüz bölgesinde sivilceler çok artabilir. Ergenlik döneminde cilt bakımına ekstra özen göstermek gerekir. Vücuttaki androjen hormonlarındaki artış derideki yüzey bakterileri ve yağ bezlerindeki yağ asitleriyle birleşince ortaya ergen aknesi çıkar. 

Ergenlikte ortaya çıkan akne sorunuyla doğru şekilde mücadele edilmezse akne izleri oluşabilir. Akne izleri birçok yetişkin insanın rahatsız olduğu sorunlardan biridir. Akne izlerinin ortadan kaldırılması için çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Lazer ile akne izleri ortadan kaldırılabilir.

İlginizi Çekebilir: Ankara Cilt Bakımı

Akne Bakımının Aşamaları Nelerdir?

Birçok nedene bağlı olarak yüzde veya vücutta kendini gösteren aknelerin profesyonel ortamda tedavi edilmesi daha uygundur. Akneler iz bıraktıkları için risk almadan, oluşmaya başladığı gibi tedavi ettirilme yöntemlerine başvurulması faydalı olur. Genellikle iltihaplı yapıya sahip oldukları için el ile temas etmekten kaçınmak yararınıza olur. Kist olarak oluşan aknelerin tedavisinin uzman bir dermatolog ve cilt bakımı eşliğinde komple tedavi yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Profesyonel ekibimizle, tüm bakım işlemlerini büyük bir titizlikle uygulanır. Akne bakımına başlarken, öncelikle cildiniz sivilce, buton ve siyah noktalardan arındırılacak şekilde temizlenir. Cildinizin ihtiyacı olan ampuller uygulanarak cilt duvarınız güçlendirilir. Sonrasında kür bakımına başlanır. Bu bakım haftada bir kez olmak koşuluyla, ortalama sekiz seans olarak uygulanır.

Eyeliner Boyası

Kişiye özel hazırlanan bakım protokolünde ilk olarak hassas ve hasar görmüş ciltlere güvenle kullanabilen pumpkin peeling uygulanır. İkinci aşamada; sebum dolu kanallar beta hidroksi ile temizlenerek gözeneklerin açılması ve salgılanan yağın azaltılması sağlanır. Üçüncü aşamada; mikrokanallar açmak için dermapen uygulamaları kullanılır ve ardından antibiyotik, antiseptik, antifungal ve antiviral özellikleri taşıyan sorun kontrol solüsyonu uygulanır. Böylelikle sivilceye yatkınlığı olan ciltler kontrol altına alınır.

Akne Bakımı Kimlere Uygulanır?

Medikal cilt bakımı akne bakımı için en etkili çözümdür. Cildin siyah nokta, sivilce gibi gözenek tıkanıkları özel bakım ile temizlenir. Kür bakımı seanslarıyla akne sorunu tamamen ortadan kalkabilir. Özellikle sivilceye yatkınlığı olan cilde sahip kişilere akne bakımı uygulanır. 

Tekrar eden, geçmeyen, aralıklarla çıkan sivilce sorunu olan herkes akne bakımı yaptırabilir. Hassas cilde sahip kişiler de bu bakımdan yararlanabilir. Akne sorununun kontrol altına alınması için uzman dermatolog tarafından medikal cilt bakım uygulaması yapılmalıdır.

Akne Bakımı Kimlere Uygulanır?
Akne Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akne Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Medikal akne bakımı kesinlikle uzman dermatologlar tarafından uygulanmalıdır. Bakım kişiye özel olarak planlanmalıdır. Cildi arındırmak, cilt duvarını güçlendirmek ve kür bakımıyla sorunu tamamen ortadan kaldırmak için profesyonel uygulama gereklidir.

Kişinin cilt yapısına ve akne sorununun niteliklerine göre kişisel bakım protokolü uygulanmalıdır. Sekiz seans olarak planlanan akne bakımı sonrasında da kişinin cilt bakımına dikkat etmesi gerekir. Önerilen bakım rutinleri ve önerilen bakım malzemeleri kullanılmalıdır. 

Akne Bakımı Fiyatları

Uzman dermatologlar tarafından uygulanan akne bakımı kişiye göre farklı niteliklere sahip olabilir. Herkesin cilt yapısı ve akne sorunları farklı olmaktadır. Buna göre belirlenen bakım uygulamalarının fiyatları da değişebilir. 

Hem uygun fiyat hem de güvenilir uzmanlık farkıyla merkezimizde akne bakımı yaptırabilir, akne sorununu kalıcı olarak çözebilirsiniz. Cildinizi yenileyen akne bakımı aynı zamanda çok daha genç ve canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Güvenilir uzmanlarımızdan akne bakımı hakkında bilgi ve uygun fiyat teklifi alabilirsiniz. Profesyonel ve sağlıklı bir çözüm olarak akne bakımını tercih edebilirsiniz.

Akne Bakımı Fiyatları

Akne Bakımı Yazıları

Dudak Bakımı

Gül Suyu Faydaları

El Masajı

Ankara İğneli Epilasyon

AKNE BAKIMI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Akne oluşumunu engellemek için yüzümü sık sık yıkamam faydalı olur mu?

Hayır, özel gerekçeler dışında yüzünüzü, tahriş etmeyecek uygun bir temizleyici kullanarak günde iki kez yıkayabilirsiniz.

Akneyi sıkmalı mıyım?

Akne sıkmak mikrobun yayılmasına neden olabilir ve yüzünüzde leke veya çukur izlerine neden olabilir. Profesyonel cilt bakımı yaptırmakta fayda vardır.

Çikolata akne oluşumunu tetikler mi?

Hayır, şeker, yağlı yiyecekler ve çikolatanın doğrudan akneye sebep olduğuna ait bilimsel bir veri yoktur.

Akne ve sivilce arasındaki fark nedir?

Sivilce gibi gözenek tıkanıklarıyla oluşan cilt sorunlarının genel adı aknedir. Akne çok sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır ve çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. En sık görülen şekli sivilcedir.

Akneli cilt nasıl temizlenir?

Akneli ciltler için en sağlıklı temizlik cildi kurutmayan, yumuşak ve doğal içerikli sabunla yıkamaktır. Günde 2 kez cildi sabunla yıkamak en sağlıklı yoldur.

Akneye yatkın cildim var, fondoten veya pudra kullanabilir miyim?

Mineral bazlı pudra ve fondötenler kullanılabilir. Ancak cilt sorunlarında cilt temizliği ve bakımına daha fazla önem gösterilmelidir.

Stres akneye neden olur mu?

Akne bir deri hastalığıdır. Ancak strese bağlı farklı cilt rahatsızlıkları olabilir. Beslenme, egzersiz ve bakıma özen gösterilmelidir.

Cilt bakımı akne oluşumunu engeller mi?

Tek başına cilt bakımı akne oluşumunu engellemez. Çünkü aknelerin nedenleri fizyolojiktir. Ancak yayılmasını, büyümesi ve çoğalmasının önüne geçer.

Akneli ciltler nemlendirici kullanmalı mı?

Akneli ciltler için cilt bakım ürünleri seçerken çok dikkatli olmak gerekir Dermatolog yardımıyla nemlendirici seçmek en doğru yoldur. Yağlı nemlendiriciler akneli ciltlere uygun değildir.

Akneli cilt nasıl nemlendirilir?

Akneli cilt için su bazlı veya “komedojenik olmayan” nemlendirici krem tercih edilmelidir. Nemlendirici krem yağlı olmamalıdır ve içeriği temiz olmalıdır.